FAQ
 
APAKAH PAKEJ PERKHIDMATAN YANG TERSEDIA UNTUK PENSIUN ALAM SEKITAR?
Kami menawarkan 3 pakej perkhidmatan untuk komuniti kediaman: iSCAN, iASSESS, iMONITOR.

Dengan kerjasama i-Neighbor, kami menawarkan 3 jenis pakej perkhidmatan untuk komuniti kediaman:
iENVIRON - Sensing Alam Sekitar Pintar:
yang merangkumi kaji selidik topografi, bangunan luaran dan pemeriksaan struktur, dan pengesanan penangkapan tanah. Tinjauan Topografi - Lukisan topografi tepat dan geo-tagged dari premis dan persekitaran anda dengan ciri yang diwakili oleh kontur, teks dan simbol. Pemeriksaan Bangunan dan Struktur Bahagian Luar - Foto resolusi tinggi jubin bumbung, dinding bangunan, dan kawasan lain yang mudah diakses oleh drone. Kecacatan struktur (jika ada) akan diserlahkan dengan pengukuran. Pengesanan Subsidi Tanah - Profil 3D permukaan jalan dengan pengesanan tepat penenggelaman tanah dan lain-lain kecacatan persekitaran.
yang termasuk pemantauan cerun dan bukit, penilaian risiko, dan pengesanan potensi ancaman dan ketidakstabilan. Penilaian Lereng - Penyiasatan tapak awal dan kaji selidik topografi di lereng. Pembalakan lubang borehole (jika berkenaan) dan pengumpulan sampel tanah untuk analisis kestabilan cerun. Pemantauan Cerun dan Amaran Awal - Pemantauan masa nyata kestabilan cerun dan pergerakan tanah. Penyediaan sistem amaran awal dan pelaporan penilaian risiko.
yang termasuk pemantauan kualiti udara (PM2.5, ozon, dan nitrogen dioksida), dan keadaan cuaca (hujan, kelembapan dan suhu). Pemantauan Kualiti Udara - Pemantauan masa nyata PM2.5, ozon, dan nitrogen dioksida, yang merupakan bahan pencemar udara utama di kawasan bandar. Pemantauan Cuaca - Pemantauan masa nyata cuaca semasa kawasan perumahan, dan ramalan 5 hari dengan selang 3 jam.
Soalan Lazim - Mengenai Sensing Alam Sekitar
1. APAKAH YANG AKAN HARUS DIPERLUKAN JIKA JUMLAH PM2.5 ADALAH TINGKAT LEBIH BAIK?
Apabila jumlah PM2.5 berada pada paras yang tidak sihat (iaitu lebih daripada 35 μg / m3), ambil langkah-langkah berikut untuk mengurangkan pendedahan dan melindungi anda dan kesihatan keluarga anda:
1. Tinggal tertutup dan jika boleh, tutup semua tingkap dan bukaan untuk menghentikan udara tercemar dari memasuki.
2. Jika ada, hidupkan pembersih udara yang dilengkapi dengan penapis HEPA. Cakera Berkecuali Tinggi, atau penapis udara HEPA biasanya diperbuat daripada gentian kaca. Mereka adalah 99.97% berkesan untuk mengeluarkan zarah sekecil 0.3 mikron.
3. Sekiranya tersedia, hidupkan penghawa dingin untuk mengedarkan udara dan menyejukkan suhu bilik.
4. Apabila kebanyakan atau semua tingkap ditutup, jangan membakar lilin, kemenyan atau mengendalikan peranti yang memancarkan asap atau gas untuk mengelakkan zarah dan gas berbahaya (seperti karbon monoksida) daripada membina.
5. Jika anda mesti memandu, dapatkan pembersih udara untuk kereta anda yang mempunyai sekurang-kurangnya HEPA dan penapis karbon diaktifkan.
6. Sekiranya anda mesti pergi ke luar, jadikannya pendek dan cepat, dan pakai topeng muka N95 atau lebih tinggi. ("N95" bermakna ia boleh menapis sekurang-kurangnya 95% zarah yang tidak mengandungi minyak)
7. Jika pencemaran udara dijangka bertahan selama beberapa hari, pertimbangkan untuk bergerak ke lokasi yang tidak terjejas.2. APA-APA PM2.5 DAN MENGAPA KAMI HARUS BERJALAN?
PM2.5 merujuk kepada bahan zarah atmosfera (PM) yang mempunyai diameter kurang daripada 2.5 mikrometer, iaitu kira-kira 0.03 diameter rambut manusia. Butir-butir halus boleh datang dari berbagai sumber, seperti pembangkit listrik, kenderaan bermotor, kayu kediaman / daun pembakaran, kebakaran hutan, letusan gunung berapi, pembakaran pertanian, dan ribut debu. Butir-butir dalam kategori ini sangat kecil sehingga hanya dapat dikesan dengan mikroskop elektron. Oleh kerana mereka sangat kecil dan ringan, zarah halus cenderung untuk tinggal lebih lama di udara daripada zarah-zarah yang lebih berat. Ini meningkatkan peluang manusia menghisap mereka ke dalam badan. Zarah-zarah yang lebih kecil daripada 2.5 mikrometer dapat memintas hidung dan tekak dan menembusi jauh ke dalam paru-paru dan sesetengahnya mungkin memasuki sistem peredaran darah. Kajian telah menemui hubungan rapat antara pendedahan kepada zarah halus dan kematian awal dari penyakit jantung dan paru-paru. Zarah halus juga diketahui mencetuskan atau memburukkan penyakit kronik seperti asma, serangan jantung, bronkitis dan masalah pernafasan lain. Pada hari yang sangat jelas dan tidak bercahaya, kepekatan PM2.5 boleh serendah 5 μg / m3 atau lebih rendah. Kepekatan PM2.5 24 jam dianggap tidak sihat apabila ia meningkat melebihi 35 μg / m3.


3. ADALAH PENINGKATAN ALAM SEKELILING ATAU KEPERLUAN UNDANG-UNDANG, ATAU LANGKAH LANGKAH-LANGKAH AWAL OLEH KOMUNITI?
Kami menjalankan Pengesanan Alam Sekitar dan Penilaian Kualiti Bangunan mengikut UBBL Undang-undang Kecil Seragam Malaysia, Sistem Penilaian Mutu untuk Kerja Pembinaan Bangunan CIS 7: 2014, dan keperluan pengawalseliaan lain pihak berkuasa yang berkenaan. Penilaian kualiti yang disebutkan di atas bukanlah undang-undang kecil yang wajib. Sebaliknya, ia adalah langkah sukarela dan amaran yang membolehkan kita dengan cepat menganalisis kualiti persekitaran kediaman kami dan membuat tindakan segera berdasarkan maklumat terkini.


4. APA SENSING PERSEKITARAN DAN MENGAPA AKU PERLU MELAKUKAN?
Sensing Alam sekitar adalah mengenai pemahaman kualiti persekitaran kediaman kami. Ini sangat penting untuk memastikan keluarga dan kanak-kanak kami dilindungi dengan baik. Kualiti yang baik dalam persekitaran kediaman akan menjadikannya lebih menarik dan sihat untuk hidup, bekerja dan melabur. Sebaliknya, kemerosotan alam sekitar, melalui pencemaran udara, keadaan struktur yang lemah, perubahan iklim, dan lain-lain, mungkin mempunyai negatif memberi kesan kepada kesihatan manusia dan kesejahteraan.

Untuk memahami kualiti persekitaran kita, langkah pertama adalah mengukur kesannya dengan memantau dan mengukurnya dengan alat penderiaan alam sekitar. Sebagai contoh, untuk mengetahui kualiti udara, kita mengukur Particulate Matter 2.5 (PM2.5). Sekiranya lebih daripada 35 μg / m3 PM2.5 dikesan dalam sehari, kualiti udara dianggap tidak sihat untuk kumpulan sensitif dan kita harus mengelakkan aktiviti luar untuk keluarga kita. Satu lagi contoh ialah memantau keadaan jalan dan kestabilan cerun di kawasan lereng bukit. Kami mengukur perubahan temporal jalan atau cerun sepanjang tempoh masa (katakan, 3-6 bulan). Melalui teknologi proprietari kami, kami dapat mengesan pergerakan tanah halus dalam susunan resolusi mm. Data komprehensif ini akan membolehkan kami dengan cepat menganalisis kualiti persekitaran kediaman kami dan membuat tindakan segera untuk penangkapan jangka pendek dan jangka panjang (jika perlu).5. Siapakah kita dan apa yang kita lakukan?
iRadar Sdn Bhd telah diperbadankan pada tahun 2011 oleh sekumpulan saintis penyelidikan yang bersemangat. Tumpuan utama syarikat adalah untuk menawarkan produk dan perkhidmatan terkini dalam penginderaan dan teknologi yang berkaitan.
Dengan kerjasama i-Neighbor, kami menawarkan penyelesaian penderia pintar untuk memantau dan mengukur kualiti persekitaran kediaman anda. Secara lebih khusus, kami memberi anda kemudahan untuk mengakses petunjuk alam sekitar seperti kualiti udara, data cuaca, pembinaan kesihatan struktur, cerun dan keadaan jalan raya, yang berkaitan dengan komuniti kediaman. Data komprehensif membolehkan anda dengan cepat menganalisis kualiti persekitaran kediaman anda dan membuat tindakan segera berdasarkan maklumat yang paling terkini.Soalan Lazim - Mengenai Flying Drones
1. APAKAH PENALTI UNTUK TIDAK MENGGUNAKAN PEMULIHAN (JIKA DIPERLUKAN) SEBELUM MENANGKAN DRON?
Di Malaysia,
1. Jika orang itu seorang individu, denda tidak melebihi RM 50,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya
2. Jika orang itu adalah pertubuhan perbadanan, denda tidak melebihi RM 100,0002. APAKAH KATEGORI DARI?
Umumnya, terdapat 3 kategori drone / Sistem Pesawat Tanpa Nama (UAS):
1. Drone kecil untuk bersenang-senang, dengan jumlah berat badan tidak melebihi 20 darjah
2. Drone kecil kecil untuk kegunaan komersil (e, g, untuk melakukan apa-apa bentuk pengawasan atau pemerolehan data), yang mempunyai berat badan tidak melebihi 20 kg
3. Mendung mempunyai berat total lebih daripada 20 kg3. BAGAIMANA SAYA BOLEH MENYINGKIRKAN KERING KECIL UNTUK TUJUAN PENYELESAIAN?
Pesawat tanpa pemandu kecil yang dilengkapi untuk melakukan apa-apa bentuk pengawasan atau pengambilalihan data dikelaskan sebagai pesawat pengawasan tanpa pemandu yang kecil. Kebenaran daripada DCA dikehendaki terbang pesawat pengawasan tanpa pemandu yang kecil dalam mana-mana keadaan berikut:
a. Di atas mana-mana kawasan yang ditentukan (bermaksud mana-mana kawasan yang digunakan untuk tujuan kediaman, komersil, perindustrian atau rekreasi)
b. Dalam jarak 150 meter dari mana-mana kawasan yang ditetapkan
c. Melalui perhimpunan mana-mana di udara terbuka lebih daripada 1,000 orang
d. Dalam lingkungan 150 meter dari mana-mana perhimpunan di udara terbuka lebih daripada 1,000 orang
e. Dalam jarak 50 meter dari mana-mana vesel, kenderaan atau struktur yang tidak berada di bawah kawalan orang yang menjaga pesawat itu
f. Dalam lingkungan 50 meter dari mana-mana orang
g. Dalam jarak 30 meter dari mana-mana orang semasa berlepas atau mendarat4. WHO IS DCA?
DCA, atau Jabatan Penerbangan Awam, adalah agensi utama bagi semua penerbangan dan operasi lapangan terbang di Malaysia. DCA ditubuhkan pada tahun 1969 sebagai agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT) Malaysia untuk menyediakan aliran udara yang selamat, cekap dan teratur, dan untuk mengawal selia aktiviti penerbangan di Malaysia.


5. BUKAN SESUATU BANYAK AIR DRONE?
Secara umumnya, jawapannya TIDAK. Permit atau permit diperlukan daripada badan pengawalseliaan sebelum terbang. Bagaimanapun, kebanyakan negara membenarkan anda untuk terbang dengan pesawat kecil jika anda boleh mematuhi peraturan tertentu. (Sila rujuk undang-undang tempatan anda)
Di Malaysia, contohnya, anda boleh terbang dengan pesawat kecil tanpa kebenaran, jika ...

1. Drone anda kurang dari 20 kg dan penerbangan itu berada pada ketinggian tidak lebih dari 400 kaki di atas permukaan bumi,
2. Anda berpuas hati bahawa penerbangan anda selamat dibuat, dan
3. Anda boleh mengekalkan hubungan visual langsung dan tanpa bantuan dengan dron anda yang mencukupi untuk memantau laluan penerbangannya berhubung dengan pesawat, orang, kenderaan, kapal dan struktur lain untuk tujuan mengelakkan pertembungan.6. APAKAH DRONE?
Drone, atau kenderaan udara tanpa pemandu (UAV), adalah pesawat tanpa juruterbang manusia. Drone adalah komponen sistem pesawat tanpa pemandu (UAS), yang termasuk UAV, pengawal berasaskan tanah, dan sistem komunikasi antara kedua-duanya.